ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΜΑΣ

Η ZOINOS WINERY, στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγραμματισμού αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του οινοποιείου της στη Ζίτσα, αποσκοπεί στο να συμβάλλει όχι μόνο στη συνεχή καλυτέρευση των παραγόμενων προϊόντων  της, αλλά και στη διάδοση και ενημέρωση της πολυδιάστατης σπουδαιότητας  της οινοποιίας, τόσο για τη περιοχή μας όσο και για τη χώρα ευρύτερα.
Η υλοποίηση του παραπάνω δίπτυχου απαιτεί και επιβάλλει μια διαρκή τεχνολογική βελτίωση του υφιστάμενου εξοπλισμού του οινοποιείου μας και ταυτόχρονα  ένα παράλληλο άνοιγμα του οινοποιείου προς το οινόφιλο, και όχι μόνο, κοινό. Το γεγονός αυτό επιβάλλει μια συνεχή σειρά παρεμβάσεων στις υφιστάμενες κτιριολογικές εγκαταστάσεις του καθώς και τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων.

Στα πλαίσια της προσπάθειας διεύρυνσης των δραστηριοτήτων μας,  ειδικά στο τομέα της ενημέρωσης των επισκεπτών του οινοποιείου μας, διαμορφώσαμε στο ημιυπόγειο του κτιρίου έναν κατάλληλα ενιαίο χώρο, συνολικής επιφάνειας 232 τ.μ. με  αίθουσα ενημέρωσης του κοινού,  εκθεσιακό χώρο  και  χώρο παλαίωσης.
Στο χώρο ενημέρωσης, επιφάνειας 47 τ.μ. και δυναμικότητας 50 ατόμων, γίνεται η οπτικοακουστική ενημέρωση των επισκεπτών για τη μέχρι τώρα πορεία της ZOINOS WINERY και το έργο που επιτέλεσε και επιτελεί σαν συνεταιριστική οργάνωση, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής και ευρύτερης οικονομίας της περιοχής μας, καθώς  και για τις προοπτικές ανάπτυξης της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας στην περιοχή.

 

στα μονοπάτια… της τέχνης της οινοποίησης, της απόσταξης και της παλαίωσης οίνων και αποσταγμάτων

Στον εκθεσιακό χώρο, επιφάνειας 120 τ.μ., το εκτιθέμενο φωτογραφικό υλικό που συνοδεύεται από κείμενα, χωρίζεται σε τρεις ενότητες.

Η πρώτη ενότητα αναφέρεται σε ιστορικά δεδομένα που πιστοποιούν τόσο τη φήμη του κρασιού της Ζίτσας στο πέρασμα των αιώνων όσο και την ενασχόληση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στον τρύγο και στην παραγωγή του κρασιού.
Η δεύτερη ενότητα αποσκοπεί στην παρουσίαση της αδιάρρηκτης από παλαιοτάτων χρόνων σχέσης του κρασιού με την Ελλάδα, μέσα από αναφορές στην ελληνική μυθολογία, με προεξάρχουσες αυτές του θεού του κρασιού του Διόνυσου, καθώς και την κλασική περίοδο. Η παρουσίαση αυτή γίνεται μέσα από την αναπαραγωγή γραπτών μνημείων και φωτογραφικού υλικού των αγγείων που χρησίμευαν στο τελετουργικό της οινοποσίας. Η ενότητα αυτή πλαισιώνεται από μια σειρά αντίγραφων αγγείων με μυθολογικές και ιστορικές παραστάσεις.

Η τρίτη και τελευταία ενότητα περιλαμβάνει μια “ιστορική διαδρομή” παρουσίασης φιαλών με προϊόντα του οινοποιείου (κρασί και τσίπουρο) καθώς και εργαλεία ή άλλα αντικείμενα που χρησίμευαν στον τρύγο και στην οινοποιεία.
Στο χώρο παλαίωσης και ωρίμανσης, επιφάνειας 65 τ.μ., έχουν τοποθετηθεί φιάλες και βαρέλια με κρασί και τσίπουρο. Υπάρχει μόνο οπτική επαφή και δεν επιτρέπεται η είσοδος των επισκεπτών για λόγους αποκλειστικά και μόνο αποφυγής αλλοιώσεων στην εξελικτική πορεία των προϊόντων ωρίμανσης.
Οι σύντομες διαδρομές στο χθες και το σήμερα του κρασιού της Ζίτσας κλείνουν με ένα ποτήρι κρασί στο γέμισμα του οποίου ενεργοποιούνται και οι πέντε αισθήσεις του επισκέπτη!


Πιστοποιητικό επισκέψιμου οινοποιείου ΖοίνοςΣτην υγειά σας!!!

Επισκέψιμες ημέρες & ώρες
Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00 – 14:00
Σάββατο – Κυριακή: Κατόπιν συνεννοήσεως

Οι χώροι ξενάγησης του οινοποιείου και της γευσιγνωσίας
είναι κατάλληλοι για ΑΜΕΑ.
Δεν υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της αίθουσας παραγωγής.

Για ραντεβού, τιμές, άλλες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας
Τ. 26580 22297 • F.: 26580 22500 • Email: customerservice@zoinos.gr
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:  Σίντου Ελένη (Οινολόγος)

ΜΙΚΡΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ

Ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου
Γευσιγνωσία:
1 λευκού και 1 ερυθρού οίνου,
συνοδεία αρτοσκευασμάτων

ΜΕΣΑΙΑ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ

Ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου
Γευσιγνωσία:
1 Λευκού
1 Αφρώδους (Λευκό ή Ροζέ)
1 Ερυθρού οίνου
και 1 κλασικού αποστάγματος
συνοδεία αρτοσκευασμάτων.

ΜΕΓΑΛΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ

Ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου, αποσταγματοποιείου και αμπελώνα
Γευσιγνωσία:
2 λευκών οίνων (ήρεμο και αφρώδες)
1 ροζέ οίνου (ήρεμο ή αφρώδες)
1 ερυθρού παλαιωμένου οίνου
1 παλαιωμένου αποστάγματος
Συνοδεύεται από κρύο πιάτο 4
ατόμων (Ηπειρώτικα εδέσματα – πίτες)