logo

Αμπελουργική ζώνη Ζίτσας

Η αμπελοκαλλιέργεια στην Ήπειρο και ιδιαίτερα στην Ζίτσα έχει μακρά ιστορία και τα κρασιά της χαίρουν φήμης από παλιά, καθώς στην περιοχή καλλιεργούνται τρεις ενδημικές και σπάνιες ποικιλίες, η λευκή Ντεμπίνα και οι ερυθρές Βλάχικο και Μπεκάρι.

Η αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας καλύπτει σήμερα έκταση 2.100 στρεμμάτων, πάνω σε ένα οροπέδιο με σχετικά ομαλές πλαγιές, άγρια χλωρίδα και συστάδες φυσικών βοτάνων και αρωματικών φυτών.

Το υψόμετρο της ζώνης είναι 550-730μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα εδάφη ασβεστολιθικά και επικλινή, στραμμένα προς την πλευρά του Ιονίου, δέχονται την επίδραση των θαλάσσιων ανέμων, έχοντας έτσι έναν ήπιο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι.

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να έχει επηρεάσει θετικά την ζώνη της Ζίτσας. Η μεγαλύτερη ηλιοφάνεια κατά τους χειμερινούς μήνες, οι υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, δίνουν μια πρωίμιση στις όψιμες γηγενείς ποικιλίες, καλύτερη ωρίμανση και απουσία των ασθενειών που ταλαιπωρούσαν την ζώνη τα προηγούμενα χρόνια.

Τα ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά μαζί με τις γηγενείς ποικιλίες δίνουν οίνους πολλών και διαφορετικών τύπων αλλά και αποστάγματα, υψηλής ποιότητας και ξεχωριστού χαρακτήρα.

vineyard vineyard vineyard
vineyard vineyard vineyard

Ποικιλίες «θησαυρός»

ντεμπινα

Η Ντεμπίνα, που κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό φυτεύσεων στην περιοχή δίνει οίνους ΠΟΠ από το 1972. Είναι όψιμη ποικιλία, πλήρως εγκλιματισμένη στο ιδιαίτερο οικοσύστημα της Ζίτσας, μετρίου σώματος, με χαρακτηριστική οξύτητα, ενώ το αλκοόλ δεν είναι ποτέ υψηλό.

Παράγει εξαιρετικά και φινετσάτα λευκά κρασιά. Η φρεσκάδα και το νεύρο της ποικιλίας είναι το βασικό της πλεονέκτημα, το οποίο εκφράζεται πιο έντονα στα αφρώδη κρασιά.

βλαχικο & μπεκαρι

Οίνοι ΠΓΕ Ήπειρος και ΠΓΕ Ιωάννινα παράγονται από τις ποικιλίες Ντεμπίνα, Βλάχικο και Μπεκάρι καθώς και ο συνδυασμός τους με διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή.

Το Βλάχικο δίνει κρασιά μέτριας έντασης χρώματος, πολύπλοκων αρωμάτων, που θυμίζουν μαύρο πιπέρι, κόκκινα και μαύρα φρούτα του δάσους και δαμάσκηνα, ενώ χαρακτηριστική είναι η υψηλή οξύτητα στο στόμα.

Ο συνδυασμός των Βλάχικο και Μπεκάρι δίνει πληθώρα στυλ. Όχι μόνο ερυθρά κρασιά αλλά και ροζέ με μέτριο σώμα, αρώματα φράουλας, κόκκινων και μαύρων μούρων, ενώ το στόμα είναι πάντα δροσερό και απαλό.

Ανάλογα με την οινοποίηση τα ερυθρά κρασιά με παραμονή στη δεξαμενή είναι ζωντανά, απαλά και φρουτώδη ενώ όταν ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια είναι πιο μεστά. Ξεχωρίζουν με τον αρωματικό τους πλούτο και έχουν δυνατότητα παλαίωσης στο μπουκάλι.

τσιπουρο

Το τσίπουρο είναι ένα παραδοσιακό Ηπειρώτικο προϊόν, το οποίο έχει νομοθετηθεί ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Ήπειρος.

Η ZOINOS WINERY πιστή στην παράδοση της περιοχής συνεχίζει την απόσταξη σε παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες, με αποτέλεσμα το τελικό απόσταγμα να έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, έντονα ποικιλιακά αρώματα, μαλακό και στρογγυλό στόμα.

Παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια, δίνοντάς μας ένα νέο πλούσιο και πυκνό απόσταγμα, με αρώματα εσπεριδοειδών, κίτρου, μήλου και κανέλας, πλαισιωμένα με τα αρώματα του βαρελιού.