Οίνος λευκός ξηρός αφρώδης
καταταξη: Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Ζίτσα
Ποικιλιακή σύνθεση: Ντεμπίνα 100%
Εσοδεία: 2021
1º έτος εμφιάλωσης: 1974
αμπελωνεσ:
Αμπελώνες σε πλαγιές με υψόμετρο 550 -600 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, με Νοτιοδυτική έκθεση.
Το κλίμα δέχεται την επίδραση των ανέμων του Ιονίου πελάγους και είναι εύκρατο με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.
Τα εδάφη είναι κυρίως πετρώδη ασβεστολιθικά, άγονα, επικλινή με καλή αποστράγγιση.
Μετά την έκθλιψη των σταφυλιών πραγματοποιείται αλκοολική ζύμωση του γλεύκους σε ανοξείδωτες ψυχόμενες δεξαμενές για την παραγωγή του οίνου βάσης. Η δεύτερη αλκoολική ζύμωση πραγματοποιείται σε αυτόκλειστες ανοξείδωτες δεξαμενές (methode Charmat), κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες. Παραμονή με τις οινολάσπες για 3 περίπου μήνες για έξτρα πολυπλοκότητα και δομή.
Λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα. Αρώματα κίτρου, εσπεριδοειδών, μήλου, αχλαδιού, με νύξεις λευκόσαρκου ροδάκινου. Φυσικός αφρισμός, δροσερή οξύτητα, φρεσκάδα και φρουτώδη επίγευση.
Αποθήκευσης: 18ο C
Κατανάλωσης: 6-8ο C
Κρασί καλωσορίσματος:
Μπρουσκέτες με θαλασσινά (σολωμός, γαριδούλες, καβούρι)
Πέστροφα με μους εσπεριδοειδών
Κρασί γεύματος:
Λευκά κρέατα με απαλές σάλτσες
Ζυμαρικά
Ηπειρώτικες πίτες
Τυριά καπνιστά και γλυκά